Sunday, September 19, 2010

10 malam terakhir ramadhan...

peringatan......

seminggu sebelum raya kami dah balik rumah... perasaan?? tersangatlah hepi..dah lama x balik terengganu macam nielah jadinya...hee...sampai dirumah dpt tngok wajah mak ayah adik2 dah buat kami tenang...kami sampai dirumah semasa umat islam tengah berjuang menghabiskan 10 malam n hari terakhir berakhirnya ramadhan..... ayah kami pernah bagitahu bagi sesiapa yg betul2 memenuhi amal ibadatnya pada bulan ramadhan yg mulia nie dengan solat terawih..qiamulai dan sebagainya... die akan terasa sedih dan sayu untuk meninggalkan bulan yang mulia nie.. sebabnya amal ibadat yg dilakukan dlm bulan puasa mendapat pahala yg berlipat kali ganda lagi berbanding bulan2 yang lain..kami ingat dulu ustazah kami pernah bgtahu jugak...tpi hmpir terlupa dan nasib baik ayah kami sentiasa mengingatkan kami adik beradik....hehe... ayah kami selalu kate dalam contoh lain untuk memahamkan kami adik beradik... pahala nie kalau umpama dalam bentuk duit... duit bernilai rm1 dengan duit bernilai rm1000 yang mane korang nak.... sah2 dah nak yg beribu tu kan.. jgn nak tipulah kan... kami rase budak2 kecik sekarang pon dh pandai nilai duit sikit ngan banyak...hehe.... jadinya berebut-rebutlah wat amal dalam bulan mulia nie klu nak dapat rm1000 tu berbanding rm1 pada bulan2 yg lain..hah...paham?????? hehehe..... kami pon dah berbelit-belit nie.... hek3x.... lagi satu ayah kami de bgtahu jugak... hari raya aidilfitri nie sebenarnyer hari kemenangan umat islam yang berjaya mengawal nafsu dengan berpuasa selama 30 hari kire2 sebulanlah... berpuasa dari sebelum terbitnya matahari hingga terbenamnya matahari...... kami bgtahu nie sebb de kawan kami berbangsa cina ingat kite berpuasa 30 hari 24 jam tnpa makan dan minum..aish klu cmtu kami pon boleh pengsan....hehe.....de waktunya ye kawanku..hihi... so jadinya....org yg betul2 berpuasa nielah yg akan merasa kemenangan mereka pada hari raya tu.... sesiapa yg puasa acuh x acuh tu paham2 jelah... kami pon hairan de lagy org tak puasa dalam dunia nie ye....macam2... bawa2lah insaf yer...


masjid KUSZA di waktu pagi...

berbuka di masjid....

tahun nie kami dapat lihat kelainan dalam family kami iaitu mereka lebih suker berbuka di masjid walaupon x ramai org....kami x pernah rasa coz kami kan tinggal di asrama... balik2 sah2 nak rasa berbuka dengan family...tpi kali nie...mak kami ajak berbuka di masjid depan rumah kami..masjid KUSZA..... mula2 kami sedih jugak..yelah kami balik umah nak rase berbuka dengan family kat rumah..tibe2 mak ayah kami ajak berbuka kat masjid... kami pernah tnye adik2 kami kt rumah tu yg mmg selalu ikut mak ayah kami berbuka di saner... diorg pon mengiakan betapa best berbuka di masjid... "best kngah... dapat berbuka ramai2 ngan ustaz2.....pastu senang terus p solat..." cmtulah adik2 kami kate..'yelah adik2 ku..korang lelaki xpelah..memanglah selesa....kngah kurang selesa...hehe.....' sebenarnyer mak ayah kami nak berjemaah solat maghrib kat masjid that whylah diorg berbuka kat saner...senang dan cepat..tpi ..tulah kadang2 kami x selesa jugak berbuka kat masjid nie...hehee.. biar kami jelah yg paham...hehe....tapi xpelah..de jugak pengalaman kami berbuka di masjid... dah tu berbuka di masjid..berbuka plak dengan imam masjid tu....ayah kami yg ajak..bertuah jugak dapat kenal imam masjid KUSZA yg selama nie kami dengar suara jer yg mengalunkan kalimah2 ALLAH dari kawasan rumah kami... berbuka di masjid nie pon de satu cerita jugak kami nak kongsi...biasanya masjid KUSZA nie akan dipenuhi dengan mahasiswa2 dan mahasiswi dri UDM yg berada sebelah masjid KUSZA tu... so setiap mlm selalulah adalah sedia makanan di masjid tu... satu hari ayah kami cerita... mungkin kerana 10 hari terakhir dah..ramai student dah balik jadinya masjid dah tak sediakan makanan tpi masih lagi ade student yg tidak tahu...ayah kami cerita suatu hari waktu family kami berbuka di masjid...mak kami buat bihun goreng ari tu... kami belum balik jadi x de ditempat kejadian..hehe... azan berkumandang menandakan waktu berbuka..mak kami sediakanlah mknn untuk ayah dan adik2 kami..tetibe ayah kami nampak seorg mahasiswa lelaki bersendirian di tangga masjid dengan hanya meneguk air mineral untuk berbuka...ya allah kesiannya..... dia perasan ayah kami melihat ke arahnya..dengan rasa belas kasihan sesama saudara islam...ayah kami melambai tangan memberi isyarat supaya dia dtg menyertai kami sekeluarga berbuka...pada mulanya dia segan tpi akhirnya datang juga.... barulah ayah kami dapat tahu cerita bahawa student lelaki tu ingat mlm tu masjid ada sediakan mknn lagi jadinya dia tak beli makanan berbuka... kasihan betul kami dengar..minum air kosong jer..nasib baik family kami nampak....murah rezeki student lelaki tu.. tulah agaknya disebabkan niat yg baik dan mulia student tu nak berbuka di masjid sekaligus berjemaah di masjid..ALLAH murahkan rezeki dia walaupon x de makanan disediakan..ALLAH temukan die dengan family kami... hmm...nasib baik...hehe~




gambar hiasan..suasana di subuh hari sungguh tenang

qiamulai.......

sebenarnye susah betul kami nak ikut family kami mengerjakan qiamulai...yelah kene bangun seawal 3 pagi...mengantuk yg teramat... kami pon bukannye bagus sgt..hihi...jangan ikut perangai x elok kami nie ya... pergi qiamulai..besar pahalanya...untung2 mlm itu mlm lailatul qada.... sgt beruntuglah barang sesiapa tengah melakukan ibadat pada malam tu..kami pernah dengar dalam radio IKIM ritu.... ada satu ayat tu berbunyi.." barang siapa dikalangan hambaku yang bangun di tengah mlm dan melakukan ibadat kepada-KUsemasa tiada seorg pon yg melihatnya..maka telah tersedialah satu tempat baginya di syurga kelak"... macamtulah x silap kami seingat kami ayat tu...kalau de tersilap harap diperbetulkan yer... ya allah bila kami dengar..terasa jahilnya diri ini... sebenarnye x susah nak bangun seawal pagi untuk solat... waktu tulah waktu paling tenang kami rasa... jadinya for the story... pagi tu biler mak kami kejut dalam pukul 3 pagi ntah kenapa kami senang sgt nak bangun x seperti hari2 lain liat sgt... tnpa mak kami kene push2 kami bngun dengan senang..ambil wuduk..pakai telekung..tunggu family kami bersiap terus ke masjid kusza..pagi masih begitu muda..langit masih gelap...angin pagi menyapa kami...pagi yang sangat sunyi..lepas ayah kami portkan kete kami terus follow mak kami naik ke masjid..entah kenapa pagi tu kami rasa sgt sayu..sayu sgt..dada kami berdebar2.. kaki kami terasa sejuk... kami duduk disebelah mak..suasana dalam masjid memang gelap..sengaja digelapkan kerana ustaz kata lebih afdal kita menunaikan qiamulai dalam keadaan gelap kerana kita tidak akan merasa malu untuk menangis dan merintih menenagkan dosa2 kita...cmtulah ustaz ckp.. suasana begitu sunyi dan gelap.. kami tunduk mengadap sejadah..menunggu ucapan dri imam yg mengimamkan qiamulai pada pagi itu..bila saja imam mula bersuara..dada kami semakin berdebar..tak tahu kenapa... imam mula berucap supaya qiamulai mlm itu bermula dengan berzikir...beristigfar kepada-Nya... dalam berzikir serta meningati dosa2 yang kita semua pernah lakukan sebelum ini...hati kami sungguh hiba...terasa hina dan kecilnya diri ini bila mengenangkan dosa2 yg pernah kita semua lakukan... manusia x sempurna...pasti ade kesilapan yg dilakukan nya...taubat nasuha di alunkan bersama-sama pagi itu... air mata kami tanpa disuruh jatuh membasahai pipi... kami x malu dah..x malu pon menangis sebelah mak kami...kami dah x pk sape2 berada sebelah kami...kami rasa begitu kerdil pagi tu... memang ramai yg kami dengar jemaah2 lain menangisi dosa2 yg dilakukan mereka sambil berzikir..begitu juga kami..mak dan semua.. ya allah ampunkanlah dosa hambamu yang hina ini.....hati kami pilu sgt.... zikir disambung dengan solat sunat taubat..solat hajat..dan sebagainya..waktu berlalu begitu cepat...kami x sedar langsung jam dah manunjukkan pukul 5... betullah kata ustazah dulu...solat tengah malam memang begitu kusyuk... imam mengakhiri dengan doa untuk kami berhenti bersahur..kemudian solat subuh berjemaah...dengan tazkirah subuh kemudian kami kene balik awal coz ayah kami keje hari tu... pengalaman yang x dapat kami lupakan...hiba betul jiwa ini... "ya allah engkau berikanlah aku kekuatan untuk menempuh segala dugaan yg engkau berikan kepadaku..jauhilah aku dari laranganMu dan engkau dekatilah aku dengan suruhanMu...amin...."




video